В рамките на броени часове една от големите бизнес организации  -

...
В рамките на броени часове една от големите бизнес организации  -
Коментари Харесай

КРИБ превърна напускането на Бобокови в грозен скандал

В рамките на броени часове една от огромните бизнес организации  - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, се разтресе от тежък скандал. " Искрата " потегли от братя Бобокови, които през вчерашния ден оповестиха, че компаниите им напущат КРИБ, тъй като се е трансформирала в безгласна казионна организация, обслужваща ръководещите. 

Днес конфедерацията, ръководена от предприемача Кирил Домусчиев, излезе с " контрапротест " срещу знаковото овакантяване на Бобокови.   В текста се приказва за поръчкови подвиквания  " крадеца вика дръжте крадеца " и се акцентира, че " КРИБ не е организация за тези, които тровят природата и хората " - намек, че компаниите на Бобокови са врагове на околната среда, каквато е и тезата на прокуратурата. Езикът в позицията на индустриалците, пълна с грозни нападки, повече приляга на медиите на един различен наедрял предприемач, който по съвместителство е и народен представител.

Във вчерашното си пояснение за раздялата с КРИБ Пламен Бобоков показва отчаяние, че организацията се е изродила и през днешния ден по никакъв метод не пази членовете си от репресиите на властта:  

" КРИБ няма нищо общо с това, което беше. И от дълго време към този момент няма нищо общо с " гласа на българския бизнес ". Цялото това гробно безмълвие на фона на всичко протичащо се с българския бизнес през днешния ден, откритите офанзиви против обществени и непублични компании и репресиите против предприемачи от разнообразни равнища, в ослепителен контрастност с истеричните апели от страна на организацията за поддръжка и признателност към държавното управление по всевъзможни вероятни мотиви, трансформира КРИБ в елементарна казионна организация " на повикване ". Превземането на КРИБ е единствено част от проекта за завладяване на цялата страна и очевидно дотук съумява ", се споделя в позицията на братя Бобокови. 

Управата на КРИБ през днешния ден отвърна на удара, като разгласи напускането на Бобокови за " театрално-водевилно ". Организацията се оправдава, че не е защитила своите членове - Приста Ойл холдинг, Монбат и Приста Рисайклинг, тъй като вървяло досъдебно произвеждане и можела да даде мнение едвам след произнасянето на съда на последна инстанция. От позицията на КРИБ се схваща, че Бобокови са търсили поддръжка, откакто бяха упрекнати от прокуратурата в нелегално отнасяне на боклуци, само че не са я получили заради " кардинални съображения ".  Ръководството на КРИБ през днешния ден назовава довчерашните членове на организацията братя Бобокови " обекти на досъдебно произвеждане ",  а молбата им за поддръжка определя като  " неуместни опити да бъде оказван напън за нарушение на кардинална позиция на КРИБ ".

В днешното си мнение на организацията с ръководител Кирил Домусчиев се оплаква и от " проведена медийна офанзива от нормалната група уеб сайтове с едни и същи опорки ". После декларира, че " КРИБ ще продължи да гони търговците от храма, няма да позволява търговия с въздействие от нейно име, злоупотреби с монополни цени на електрическа сила, монопол над складовете за горива и оттова – монополни цени по бензиностанциите и т.н. Това са поредни намеци-нападки срещу други бизснесмени, които се  разделипа по-рано с КРИБ. Също като Бобокови те не бяха изгоненот от храма, а сами го напсунаха по разнообразни аргументи - като Валентин Златев и цялата Петролно-газова асоциация да вземем за пример, които си потеглиха предходната година поради разнобой по измененията в разпоредбите за петролния бизнес.

От КРИБ акцентират, че не са организация за тези, които тровят природата и хората, а за съществени и почтени предприемачи. Не се схваща дали считат братя Бобокови за отровители, и в случай че е по този начин, за какво не са си изключили до момента.

За повече меродавност от бизнесформацията акцентират, че непрестанно одобряват нови членове. Това е правилно, само че прави усещане, че новите попълнения имат характерен профил. Те са или държавни предприятия, или компании, чийто бизнес модел е мощно подвластен или следен от страната, разяснява " Капитал ". 

КРИБ в действителност се държи като присъдружна на ръководещите организация. Дори когато Бойко Борисов се раздели с Владислав Горанов, от КРИБ пуснаха сълзливо прощално-хвалебствено писмо за скъпия финансов министър (който бе отхвърлен поради подозрения за връзки с Движение за права и свободи, заради проспаните 700 млн. лв. такси на лотариите на Васил Божков и т.н.) 

КРИБ не отбрани нито една компания и нито един бизнесмен, потърпевш от ударите на властта. Пресен образец е казусът с масираните проверки във веригата " Хиполенд ", откакто притежателят й поддържа митингите. АИКБ и БСК да вземем за пример АИКБ и БСК например осъдиха потреблението на държавни институции като бухалки и опазиха правото на бизнесмена да изрича обществена позиция. 

КРИБ обаче резервира " дипломатично безмълвие ", както и за други сходни случаи. И не е чудно, че няма никакви рецензии на властта. Държавата е много благосклонна към бизнес начинанията на ръководителя Домусчиев, а единствено преди дни пристигна следващият жест - Комисията за отбрана на конуркуренцията му позволи да придобие още една телевизия - Канал 3. С което продължава и пораства рисковата централизация на медии в ръцете на неколцина едри предприемачи отпред с Делян Пеевски  

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР